det blir inte roligare än så här

Ålder mer än en siffra

Jag ger den en chans, bilens instruktionsbok.

Det är att i hög grad överskatta min hjärnkapacitet.

Den ifrågavarande publikationen är lika svårtydd som dialekten i den tjeckiska delen av Schlesien. För att inte tala om tungomålet i den polska delen av Schlesien.

Jag skulle behöva assistans av en fordonstekniskt utbildad person för att förstå mig på tekniska specifikationer i instruktionsboken som infotainmentsystemet, rotationsriktningsbestämda däck och lane assist, front assist och park assist.

Dock vet jag var bilens tanklock sitter. Den vetskapen ska inte föraktas. Tvärtom. Det är en grundläggande kunskap för att överhuvudtaget kunna framföra fordonet, att känna till var man fyller på bränsle i bilen.

Den icke oväsentliga detaljen har mig närstående personer i alla tider haft dålig koll på varvid man kunnat tro att bensinmätaren på instrumentpanelen fastnat på det röda fältet.

Det var i mångt och mycket annorlunda på 1970-talet när jag ägde en begagnad Saab 93 med tvåtaktsmotor och frihjul. Den saknade vid köpet instruktionsbok. Det behövdes heller ingen. Det var bara att lägga i ettan och puttra iväg.

Det var dessutom aldrig aktuellt med några fortkörningsböter.

Därtill var tvåtaktsmotorn knappt kraftfullare än startmotorn.

Saab 93:an var i takt med tiden även utrustad med cigarettändare och askkopp.

Detta till ingen nytta för mig som icke varande nikotinist, men en vinnande teknikalitet vid uppraggande av någon blossande ung kvinnlig fägring på stan.

Tyvärr dog Saab 93 tvåtaktare så småningom sotdöden. Mitt exemplar också.

Dog gjorde även min image som raggare. Eller i mitt fall så kallad blöjraggare.

Handböcker finns till hands för livets alla skeenden. Den villrådige kan slå upp och få veta hur man till exempel tillagar sprängd anka eller ifall man lyfter på hatten eller behåller den på när man åker hiss tillsammans med en dam. Det sistnämnda är ingen hövlighetsfråga idag, men var det på pilsnerfilmernas tid på 1930-talet.

Beträffande kokkonst i allmänhet medger jag min okunskap, för att inte säga totala ointresse, och i synnerhet av sprängd fågel.

Jag anser mig bättre bevandrad i elementär artighet efter att ”Etikettdoktorns handbok” av dunkla skäl kommit inför mina läsglasögon.

Etikettdoktorn ger i boken klart besked: ”Den korrekte mannen tar alltid av sig hatten så snart en kvinna är närvarande”.

Det är nu inget bekymmer för mig. Jag har en stickad  Adidasmössa. Den huvudbonaden bär jag vid minusgrader och tar av mig vid plusgrader. Detta oavsett damers närvaro eller inte.

Jag riskerar hellre att verka oartig än att förfrysa öronen.

Det ger förhoppningsvis tummen upp av min husdoktor men troligtvis tummen ned av Etikettdoktorn. Men man kan inte vara alla till lags.

Handböcker, instruktionsböcker, bruksanvisningar, manualer och liknande trycksaker kan vara lättlästa, svårlästa eller för den delen förbli olästa, då i det fall personen ifråga är ansatt av kronisk hybris och tror sig själv vara bästa dräng.

Det senare tillståndet har jag vid flera tillfällen själv varit drabbad av. Det har gjort att jag tillskansat mig ett i det närmaste komplett ordförråd av svordomar.

Det finns givetvis även handböcker i sådant vi aldrig vetat att vi borde veta.

Häromveckan läste jag i en bok om böcker om huruvida man ska ha böcker i bokhyllan stående eller liggande.

Vad jag kunde läsa mig till fanns det inget direkt rätt eller fel i denna för mänskligheten betydelsefulla angelägenhet.

Det torde vara ett lugnande besked till bokvänner. För egen del måste jag förstås först införskaffa en bokhylla.

Jag har visserligen en gammal Stringhylla vars delar jag dock aldrig lyckats montera. Här saknas en handbok i ämnet.

Det brukar sägas att ålder bara är en siffra. Det beror allt på hur man räknar, säger jag.

Personligen är ålder för mig mer än bara en siffra, såtillvida att jag uppfattar en klar, nåja, en viss, diskrepans mellan mitt upplevda tillstånd och prästbetyget.

Jag tycker mig sålunda fortfarande vara med i matchen och inte i behov av att ledsagas upp på läktaren för slocknade stjärnor.

Den månne broderade självbild jag målar upp av mig själv anser jag understöds av att  ”På Spåret” inte är en omistlig del av mitt liv. Än så länge.

Det finns i och för sig annat som talar i en annan riktning. Det ska jag vara tydlig med.

Det som stämmer överens med min faktiska och ansenliga levnadsålder är bland annat att jag har dubbla blodtrycksmediciner och lever i tron att ADSL-bredband fortfarande är gångbart inom datakommunikationstekniken.

Jag vill på tal om ålder hävda att ju äldre vi blir desto längre tid tar det innan vi blir gamla.

Det är en tanke i filosofen Sokrates andemening, enligt min mening.

Det ska nu inte tolkas som att jag jämställer mig med den store tänkaren från Aten.

Min filosofi är rakt motsatt, att på intet vis sträva efter att visa mig vis.

Just med den saken brukar jag sällan ha några problem. Inga alls, faktiskt.

Det problem jag har är att där jag ser mig själv som en distingerad och salongsfähig herre där ser torparhustrun å sin sida en gubbstrutt stapplande på svaga ben på näst sista steget på ålderstrappan.

Det är en förljugen bild. Torparhustruns bild av mig, alltså.

Mina invändningar får henne att brista ut i skratt.

Muttrande återvänder jag till att studera TV-tablån.

Tydligen ett känt kännetecken på ett gubbigt beteende.

Det är skillnad på att vara en mogen man och vara en gammal gubbe, anser jag.

Den ene har ett stilla sinnelag, den andre hasar runt i hemmatofflor och förargar sig över kommunens snöröjning.

Det är även vanligt förekommande i kategorin surgubbar att irriteras över att inte förstå sig på tevens fjärrkontroll.

Det är i den saken inget att hymla med att min i eget tycke annars milda framtoning också den kan fallera och fjärrkontrollen bankas hårt i bordet.

Den rudimentära åtgärden har emellertid aldrig frambringat någon bild från skid-VM i Trondheim på TV:n.

Torparhustrun använder sig av mer klartänkta  mått och steg och byter batterier i fjärrkontrollen. Det kunde man ge sig den på att det skulle fungera. Simsalabim. Och skid-VM är räddat.

Det är bara att bita i det sura äpplet inför torparhustruns triumferande min.

Jag googlar, jodå, så pass är jag insatt i Datakunskap 2.0, efter förekommande symptom på gubbvirus. Här är några varningsklockor att ha koll på:

  • Du har Facebook och förstår inte grejen med TikTok.
  • Du använder ordet ungdomar om ungdomar.
  • Du tycker det är för hög musik på gymmet och ber personalen sänka ljudet.
  • Du undrar över Melodifestivalen – ”Varför är inte Ann-Louise Hansson med?”.
  • Du tar varje tillfälle i akt att prata om dina åkommor – ”Ja, du vet, jag har ju min krånglande menisk”.
  • Du gestikulerar bakom ratten över bilister som inte blinkar när dom kör bil.
  • Du poängterar din ståndpunkt med versaler när du skriver insändare i lokaltidningen.

Till min förskräckelse inser jag att näst intill samtliga ovanstående symptom stämmer in på min egen person. Där ser man vad lite man vet om sig själv.

Det jag vet är i alla fall att man aldrig är äldre än man känner sig.

Jag kan därvidlag ibland känna mig lika förnöjd som den danske drengen i TV-programmet ”Hundra procent bonde”. Vad jag kan komma ihåg hände det senast en aprildag 2019.

Detta efter att jag på egen hand lyckats byta sågkedja på motorsågen.

Det var bara ett fel, jag satte sågkedjan och därmed också sågtänderna åt fel håll.

Det ger dessvärre samma dåliga verkan som att äta knäckebröd som tandlös.

Det visar å sin sida på betydelsen av att alltid ha en handbok till hands.

 

Dela detta:

Kommentera detta:

16 svar

  1. Tusan! Den satt fint! ”Jag vill på tal om ålder hävda att ju äldre vi blir desto längre tid tar det innan vi blir gamla.” Det måste vara det bästa som någonsin skrivits på det svenska språket. Det slår till och med ”Ju äldre jag blir desto bättre var jag”. Tack!

    1. Tack för att du läser och återkopplar långt där borta i USA, Peter. ”Det bästa som skrivits på svensks språket”! Hm! Det är i alla fall det bästa vitsord jaa någonsin fått.

  2. Oj oj det här var en ”gubbig” genomgång som stämde på mig i stora delar. Slaknade endast våra träffar på parkbänken. Där vi löser världens problem, även Trump ’s narcissism klarar vi säkert av det inom en snar framtid. Detta kåseri erhåller full pott 10 av 10.

    1. Full pott! Det måste tusan i mej firas. Det får bli en fredagsklassiker: räkor och ett glas vin (alkoholfritt).

  3. Tjena, jag och min sambo fick några goda skratt då jag läst högt för honom ur ditt kåseri. Roligt.

  4. Käre kåsör sluta att gestikulera över medtrafikanter, som inte använder blinkers. Tyck istället synd om dem, de har nämligen inte råd med att köpa till blinkersutrustning. Bilindustrin har nämligen infört att blinkers inte ska ingå i inköpspriset, fastmer anses det tillhöra extrautrustning och den är inte billig.

    1. Hej Nils. Det där med extrautrustning som måste köpas till dagens bilar är ett välfunnen observation. I mitt fall är det dock tvärtom. Jag har en bil med utrustning jag inte behöver. Till exempel bilens hatthylla.

  5. Hej Leif, kanske jag klarar av att sätta ihop Stringhyllan. Är den till salu? Mvh Janne Andersson.

    1. Hej Jan. Vi har visst två stringhyllor, enligt torparhustrun som står för design och inredning här hemma. Huruvida dessa är till salu eller inte är mig obekant enär torparhustrun numera tagit över handhavande av nämnda hyllor. Jag utgår ifrån att handhavandet även innebär att sätta ihop delarna.

  6. Jätteroligt kåseri som vanligt och, som många ovan skriver, stor igenkänning. Vi ska nog vara glada så länge det finns instruktionsböcker i pappersformat. Inom snar framtid finns det säkert bara att hitta sådana på nätet. Jag måste berätta om min första bil en Wolksvagen 1960 års modell. Den kostade 1 500 kronor. Premiärturen med den skedde Trosavägen bortåt. Nånstans på vägen börjar det blinka rött i instrumentbrädan. Jag fortsatte köra ändå tills det började ryka från motorn. Då fick jag stanna. Jag gick iväg till närmaste hus och då visade det sig att han som bodde där var kunnig när det gällde bilar och han konstaterade att fläktremmen gått av. Han fixade felet provisoriskt (jag minns inte riktigt hur det gick till) och jag kunde vända och köra till närmaste bilverkstad. En instruktionsbok hade nog inte hjälpt mig i det fallet.

    1. Hej Bengt. Bilar är bra att ha, särskilt när dom fungerar – vilket tyvärr inte är fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste kåserierna:

Ålder mer än en siffra

Jag ger den en chans, bilens instruktionsbok. Det är att i hög grad överskatta min hjärnkapacitet. Den ifrågavarande publikationen är lika svårtydd som dialekten i

Läs vidare »

Livets lärdomar

Vi har varit ute och sett oss om i världen. Vare sig torparhustrun eller jag har tidigare varit på paradisön Aruba i Västindien. Vi tar

Läs vidare »

Klockren knock gav blåklocka

Jag är ingen anhängare av julen, frånsett gammaldags svagdricka och egengjord ischoklad. Detta sagt med vetskapen om att julen firas av andra orsaker än att

Läs vidare »

Teknik och taktik

Jag är exkluderad från det pulserande folklivet i Nyköping. Möjligen är pulserande folkliv att överdriva. Lite som att påstå att Jogersö-Bergö är Ibiza. ”Vad ska

Läs vidare »

Duvungen och Sparvungen

Vi har kärt besök i torpet. Duvungen och Sparvungen gör oss den äran med krav på allehanda roliga aktiviteter. Här finns ingen tid över för

Läs vidare »